Omul de afaceri Dan Ioan Popp (desen) consideră că şomerii ar trebui să muncească în beneficiu social, în condiţiile în care 400.000 de şomeri pot să presteze anual lucrări de circa un miliard de euro, în timp ce şcolile ar putea introduce voluntariatul social, astfel încât trei milioane de elevi să lucreze 60 de zile pe an, generând alte două miliarde de euro.
Pe de altă parte, omul de afaceri care conduce firma de dezvoltare imobiliară Impact, consideră că dacă "instituţia controlului" nu funcţionează real, orice plan de redresare a economiei "este din start un eşec.
Popp susţine că bugetul ar trebui realizat pe un termen de 8-12 ani, asumat de Parlament şi modificat doar de către organul legislativ, funcţionarii publici şi primarii ar trebui auditaţi anual, la fel ca şi categoriile asistate social.
Alte soluţii pentru echilibrarea bugetului propuse de omul de afaceri sunt reaşezarea impozitelor astfel încât proprietăţile şi bunurile care nu produc venit să fie impozitate suplimentar faţă de cele care produc.
"Apartamentul închiriat să aibă impozit mai mic, terenul agricol muncit să aibă impozit mai mic, automobilul care este folosit de companie să fie mai puţin impozitat decât cel care este doar de duminică", spune Popp.
În schimb, luxul şi viciul ar trebui impozitat mai mult, iar redevenţele asupra resurselor ar trebui majorate, în timp ce în materie de privatizări Popp consideră că ar fi mai sănătoasă "o concesiune pe 20-30 de ani decât o vânzare integrală".
"Ar trebui stimulate activităţile care antrenează imediat creşterea PIB-ului, precum închirierea, care duce la creşterea necesarului de apartamente, care duce la creşterea necesarului de construcţii, care duce la creşterea activităţii în zece industrii asociate."
Omul de afaceri Dan Ioan Popp (desen) consideră că şomerii ar trebui să muncească în beneficiu