Doctorul Liviu-Mugur Riza ocupă locul IV în topul medicilor cu care Craiova se mândreşte. Specialistul în urologie a scos din vezica unui bătrân o piatră de un kilogram.
În adolescenţă, făcea volei de performanţă şi se remarca prin rapiditatea cu care juca pe teren. În timpul liceului pe care l-a urmat în Calafat, umplea catalogul de note cu care părinţii se mândreau iar în tinereţe şi-a îmlinit visul, de-a deveni student la Medicină. “M-a influenţat şi sora mea, care e mai mare cu patru ani decât mine şi care deja era la Medicină, acum este specialist în radiologie”, recunoaşte doctorul urolog Liviu-Mugur Riza care, după absolvirea facultăţii, a obţinut din prima încercare un post la cel mai mare spital din Oltenia.
A refuzat oferte din străinătate
În cei 29 de ani de serviciu, doctorul Riza spune că a realizat că un rol important în această meserie este munca de echipă. “Urologia, fiind o ramură chirurgicală, nu o poţi face de unul singur. Cine zice că poate face chirurgie fără ajutor, nu spune adevărul, pentru că este imposibil să facă asta”, povesteşte specialistul. Deşi a făcut numeroase rute în străinătate pentru a participa la congrese internaţionale şi unde a văzut cum se lucrează în clinicile de peste graniţă, doctorul Riza spune că nici măcar nu i-a trecut prin gând să rămână acolo, dintr-un motiv pe care doctorul îl spune în spirit de glumă: “Din cauza temperamentului tipic oltenesc nu am rămas în alte ţări. Dacă în Franţa se mai potrivea, în Germania sau Austria în niciun caz”, explică doctorul, care a observat că medicii din România îi depăşesc cu mult pe unii doctori din Germania, Franţa sau Italia. “Nici în străinătate nu sunt cap-coadă perfecţi. Noi însă, cu ajutorul medicilor, compensăm ceea ce ne lipseşte în sistem”, precizează doctorul, care în acest an a atras atenţia publică cu o premieră medicală şi cu un proiect imp