Candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale devine nesigură cât timp deciziile lui Ponta sunt contestate în PSD.
Intervenţia lui Adrian Năstase şi a lui Ion Ilescu n-ar trebui să-i dea dureri de cap numai lui Victor Ponta, ci, prin ricoşeu, şi colegului său de alianţă, Crin Antonescu.
În acest moment, certitudinea lui Antonescu că va fi desemnat candidatul USL la prezidenţiale depinde de două lucruri: popularitatea sa în sondaje şi angajamentul public al preşedintelui PSD. Iar acesta din urmă se dovedeşte a nu fi prea sigur, în contextul noilor evoluţii din partidul condus de Victor Ponta.
Protocolul USL nu specifică limpede că rolul de prezidenţiabil îi va reveni lui Antonescu, spunând numai că fiecare partid va lua una dintre cele două funcţii în stat - preşedinte şi premier - şi că în postura de candidat la prezidenţiale va fi desemnat cel mai bine plasat în sondaje.
Tandemul Antonescu-Ponta nu este aşadar reglementat decât atâta timp cât cei doi sunt capabili să-şi impună voinţa asupra propriilor partide.
Mircea Geoană, o miză şi pentru Crin Antonescu
Mai puţin observat în contextul frământărilor din PSD este efectul acestora asupra PNL.
Luni, Crin Antonescu declara că PNL susţine, şi prin vot dacă este necesar, decizia PSD în privinţa revocării lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. Dincolo de sprijinul firesc al unui partid pentru aliatul său, aici se ascundea o miză personală.
Prin sancţionarea lui Geoană - care şi-a exprimat dorinţa de a mai candida o dată la preşedinţia României - s-ar fi pus capăt speculaţiilor conform cărora altcineva decât Antonescu ar fi urmat să intre în cursa pentru Cotroceni, pe culoarul USL.
Mai mult, Geoană a stârnit neplăcerea preşedintelui PNL şi atunci când s-a dus în vizită în SUA în calitate de lider al opoziţiei.