La adulţii sănătoşi, vaccinul acţionează mai bine decât la vârstnici şi bolnavi, însă aceştia din urmă au cel mai mare risc să facă gripă şi complicaţii. La copii, eficienţa e mare sub 7 ani. Sursa: SHUTTERSTOCK
Recomandat de casta medicilor, dar hulit din ce în ce mai mult de oameni, dar mai ales de adepţii teoriei conspiraţiei, vaccinul antigripal nu oferă certitudinea că veţi trece prin sezonul rece fără să vă îmbolnăviţi. Protecţia diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă.
Deşi admit acest lucru, specialiştii spun că vaccinul e bun pentru că "îndulceşte" boala, dacă totuşi o contactaţi.
Aflaţi dacă trebuie să vă vaccinaţi sau puteţi înfrunta iarna "pe uscat".
Noi studii schimbă clasamentul eficienţei
Vaccinul antigripal are o eficienţă maximă în cazul adulţilor sănătoşi, adică în rândul celor care au şi cel mai mic risc să facă boala. Eficienţa scade la vârstnici şi la bolnavi cronic.
"Vaccinul protejează adulţii în proporţie de 85-90%, ceea ce înseamnă că 85 de adulţi din 100 nu vor face boala. Vaccinul protejează copiii în proporţie de 65-72%, vârstnicii în proporţie de 58-69%, iar bolnavii cronic cam 68-75%", precizează Victoria Aramă, medic infecţionist la Institutul "Matei Balş", din Capitală.
Un nou studiu publicat în revista de specialitate "The Lancet" arată că eficacitatea vaccinului a scăzut la 59% în cazul adulţilor, iar cea mai mare eficienţă o are în cazul copiilor sub 7 ani-83%. Faptul că cei mici sunt bine protejaţi este cu atât mai important, deoarece virusul rezistă mai mult în organismul lor, purtând infecţia de la părinţi şi bunici la profesori.
În ciuda cifrelor descurajatoare, vaccinul are avantajele lui. "Dacă vă număraţi printre cei care fac boala chiar dacă sau vaccinat, trebuie să ştiţi că vaccinul vă ajută să treceţi mai bine peste g