Aceasta ar trebui alcătuită, preponderent, din membri din afara domeniului jocurilor de noroc
Loteria Română nu mai poate fi tratată preferenţial pentru jocurile de noroc pentru care nu are drepturi exclusive de organizare şi exploatare
Considerând că operatorii economici trebuie să beneficieze de reguli clare şi nediscriminatorii din partea autorităţilor de reglementare, Consiliul Concurenţei a propus modificarea actualului cadru de reglementare a domeniului jocurilor de noroc, astfel încât toţi operatorii existenţi pe piaţă, indiferent de natura capitalului social (de stat sau privat), să beneficieze de acelaşi tratament din partea statului.
Analizând tratamentul fiscal favorabil acordat Companiei Naţionale Loteria Română SA pentru acele jocuri de noroc care se desfăşoară pe pieţele deschise concurenţei, Consiliul Concurenţei a recomandat "în mod ferm" crearea unei autorităţi publice independente care să reglementeze şi să supervizeze domeniul jocurilor de noroc, autoritate care ar trebui alcătuită, preponderent, din membri din afara domeniului jocurilor de noroc. "Această autoritate ar putea să controleze în mod mai eficient activitatea tuturor întreprinderilor de pe piaţă, într-un domeniu care este supus multor obligaţii şi condiţii. Autoritatea ar putea fi finanţată dintr-o contribuţie prelevată de la operatorii economici din piaţa jocurilor de noroc", notează Concurenţa.
Prin Decizia nr. 154/2006 privind măsurile de sprijin financiar acordate CN Loteria Română SA, Consiliul Concurenţei a recomandat Ministerului Finanţelor Publice să elimine dispoziţiile legale care instituie un tratament preferenţial Loteriei Române pentru jocurile de noroc pentru care aceasta nu are drepturi exclusive de organizare şi exploatare.
"În ciuda existenţei acestei decizii, confirmate şi de către instanţele judecătoreşti, odată cu adoptarea noului