Începe şantajul sezonier cu şeful TVR-ului. Adică i se arată din parlament raportul neaprobat conducerii TVR pentru ca aceasta să fie cuminte şi gata de ajutor. Tuturor (şi lui Sassu) le-am luat apărarea în astfel de cazuri, pentru că joaca partidelor de la putere cu raportul TVR continuă de decenii fără ca nimeni să pară deranjat. Zilele astea Lăzescu e pus în aceeaşi situaţie, şi unii pedelişti, şi udemeriştii şi, evident, useliştii îl vor jos. Să punctăm cîteva chestiuni înainte să trecem la un sondaj CURS – făcut la comanda postului public - dat publicităţii azi.
După ce puterea a jucat un teatru al neutralităţii cîţiva ani, Sassu a fost dat jos politic, a venit echipa Lăzescu. Rodica Culcer, şefa ştirilor, a intrat rapid in rolul de om al puterii, al preşedinţiei mai ales, cu forţă de decizie în zonele cheie: dezbateri, ştiri etc. Lăzescu a rămas cu partea mai puţin apetisantă: restructurări, reorganizări etc. Care, spun Boc şi oamenii lui, nu i-au ieşit.
TVR are datorii. Principalul reflex este unul singur: să mai dăm oameni afară. Însă adevăratul motiv al dezechilibrului financiar stă în decizii manageriale proaste luate de o serie întreagă de directori în ultimul deceniu. Achiziţionarea Champions League e una dintre cele mai dezastruoase – banii sînt imposibil de recuperat. Asta la pachet cu pierderea unor meciuri ale naţionalei sau ale echipelor de club în UEFA. Mai sînt apoi contractele pentru filme pentru care se încearcă acum o renegociere etc.
Nu zic că nu există o relaxare nepermisă şi o inerţie stupida printre mulţi dintre angajaţii TVR care nu înţeleg cît de mult contează stabilitatea propriului job. În numai 3 ani, stabilitatea a ajuns mitică pentru marea masă a lucrătorilor români. Dar pînă la urmă angajaţii TVR vor plăti nejustificat nişte decizii manageriale neinspirate sau de-a dreptul proaste. Decizii pentru care nu a fost