Aceste probleme pot fi combătute prin scoaterea din dormitor a surselor de stres, prin crearea unor automatisme sau chiar prin psihoterapie. Aproximativ un milion de români au probleme cu somnul, arată cele mai recente date statistice.
Deşi există o diversitate de tulburări de somn, cel mai frecvent întâlnite sunt insomnia şi sindromul obstructiv de apnee în somn (întreruperea respiraţiei vreme de câteva secunde). Orice tulburare de somn netratată sau tratată necorespunzător îşi pune amprenta negativ asupra calităţii vieţii, atenţionează medicii.
Pe termen scurt, aceste tulburări afectează activităţile cotidiene (scad puterea de concentrare la locul de muncă, determină stări de irascibilitate, dureri de cap şi oboseală cronică). Pe termen lung, în schimb, sunt favorizate obezitatea şi o serie de afecţiuni precum depresia, diabetul sau bolile de inimă.
Scoateţi televizorul din dormitor!
În principiu, pentru a avea un somn odihnitor, trebuie respectate câteva reguli de igienă a somnului. Potrivit medicilor, în cele mai multe cazuri, tulburările de somn apar tocmai din cauza nerespectării acestor reguli. „Tulburările de somn trecătoare, cauzate de stresul cotidian ori de un eveniment neplăcut, pot fi remediate prin schimbarea obiceiurilor nesănătoase care preced perioada destinată somnului", explică medicul Neil B. Kavey, directorul Centrului de Tulburări de Somn din New York. Acesta afirmă că dormitorul este un spaţiu destinat numai pentru dormit, activitatea sexuală şi schimbatul hainelor.
Discuţiile în contradictoriu cu partenerul, privitul la televizor, statul în faţa computerului ori ascultatul muzicii zgomotoase ar trebui să aibă loc într-o altă încăpere. Pentru a avea un somn odihnitor, este important să avem aceeaşi oră de culcare şi de trezire în fiecare zi.
În plus, camera în care dormim trebuie să fie bine aerisită timp de