După succesul înregistrat cu volumul dedicat armelor de foc din colecţia Muzeului Judeţean "Teohari Antonescu", giurgiuveanul Ionuţ Gheorghe lucrează în prezent la un nou catalog dedicat de această dată armelor albe. Cel de-al doilea volum va fi lansat anul viitor, de ziua muzeului.
Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu” Giurgiu deţine cea mai bogată şi valoroasă colecţie de arme de foc şi arme albe din sudul ţării, exceptând Capitala.
Cele mai multe piese au fost fabricate în secolul al XIX – lea şi au ajuns în fondul muzeului giurgiuvean în anul 1977 odată cu înfiinţarea “Muzeului Luptei pentru Independenţa Poporului Român”.
“Doctor” în arme
Din 1985, armele au intrat în grija muzeografului Mircea Alexa însă în ultimii ani, Ionuţ Gheorghe a fost cel care a preluat activitatea, un tânăr entuziat care ştie acum fiecare detaliu ce ţine de istoria armelor expuse în muzeu.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
A inventariat toate armele, le-a cercetat în amănunt şi s-a documentat din cărţile de specialitate despre provenienţa lor, originalitate şi valoare. Muzeograful recunoaşte că cele mai spectaculoase sunt armele de foc iar anul trecut a văzut lumina tiparului o lucrare-catalog, realizată în colaborare cu Ioan Scafeş, în care se regăsesc toate cele 53 de arme de foc din colecţia muzeului.
„Este una dintre puţinele lucrări de acest gen din ţară. Inventarierea şi documentarea mi-au luat cam doi ani de zile. Ca surse de inspiraţie am folosit mai multe albume şi cărţi franţuzeşti şi englezeşti” afirmă Ionuţ Gheorghe.
După publicarea cărţii, 19 piese din colecţie au fost incluse în fondul patrimoniului cultural naţional gestionat de Institutul de Memorie Culturală (CIMEC).
Arme de la Buftea, în muzeul din Giurgiu
Armele provin în mare parte de la Studiourile Cinematografice din