Taxa clawback aplicata companiilor farmaceutice incepand cu 1 octombrie anul acesta nu poate fi sustinuta din punct de vedere economic, potrivit lui Regis Lhomme, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), care propune in schimb plafonarea contributiei producatorilor de medicamente, precum si aplicarea taxei la pret de producator.
“Suntem total de acord sa platim o taxa. (...) Ideea principala este ca o astfel de taxa ar trebui sa poata fi sustinuta”, a spus Regis Lhomme (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Presedintele ARPIM a explicat ca organizatia pe care o conduce sustine doua propuneri pentru modificarea modului in care este aplicata in prezent taxa clawback. Prima propunere presupune ca producatorii de medicamente sa plateasca taxa in limita unui plafon de 10% din consumul real de farmaceutice, iar a doua – ca taxa sa fie aplicata la preturile de producator si nu la cele de retail, care includ TVA, precum si adaosurile distribuitorilor si farmaciilor.
“Propunerea noastra cu plafonul de 10% inseamna ca vom aduce la buget 150 de milioane de euro. (...) Vrem ca taxa sa fie aplicata pentru 70% din pretul final, adica pentru pretul de producator. Nu poti sa platesti pentru veniturile din alte buzunare”, a adaugat Sorin Popescu, reprezentant al asociatiei.
Incepand cu 1 octombrie 2011, producatorii de medicamente care au in portofolii farmaceutice compensate si gratuite trebuie sa plateasca statului o contributie trimestriala obligatorie astfel ca orice depasire a bugetului stabilit la inceput de an sa fie acoperita de acestia.
In consecinta, piata de farmaceutice din Romania ar putea inregistra in 2012 o scadere de 30%, adica de 842 mil. lei (200 mil. euro), potrivit unui studiu de impact realizat de ARPIM, al carui rezultat este bazat pe prognoza pentru executia bugetara de anul viit