Deficitul comercial a scăzut cu 1,18% în primele nouă luni ale acestui an, la 6,9 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada ianuarie-septembrie, exporturile au fost de 33,4 miliarde de euro, cu 24,2% mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au urcat cu 19%, la 40,3 miliarde de euro, informează Mediafax.
Tranzacţiile cu maşini şi echipamente de transport au reprezentat 41,2% din exporturi şi 33,7% din importuri.
În acelaşi timp, produsele manufacturate exportate de România au acoperit 33,8% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,7%.
Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde România a importat de două ori mai mult decât a exportat (6,3% la export şi 13,4% la import).
La produsele alimentare, băuturi şi tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depăşind exporturile, a căror pondere a fost de 5,8%.
Importurile de combustibili minerali şi lubrifianţi au reprezentat 11,7% din total, faţă de 5,9% la exporturi.
Pe lângă maşini, echipamente de transport şi produse manufacturate, exporturile au fost mai mari decât importurile şi la materii prime şi materiale (7% din total exporturi şi 3,6% din total importuri).
Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primele nouă luni ale anului a fost realizată cu Uniunea Europeană.
Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 23,7 miliarde euro, reprezentând 71,1% din total, în timp ce intrările de 28,8 miliarde de euro au avut o pondere de 71,6% din total importuri.
Deficitul comercial a scăzut cu 1,18% în primele nouă luni ale acestui an, la 6,9 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât i