Când preşedintele Traian Băsescu îl uită, Opoziţia îşi aduce aminte şi se întoarce ea la popor. În judeţele pe care le conduce, USL organizează referendumuri, în care cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea actualei forme de administraţie teritorială. Primul a avut loc duminică, la Constanţa, iar, la rând, stau Brăila, Galaţiul, Teleormanul, Vrancea şi celelalte. USL speră ca oamenii să vină la urne în număr mare şi să spună "Nu" iniţiativei şefului statului de dizolvare a celor 42 de judeţe şi înlocuirea lor cu megaregiuni, formate prin comasarea a 3-4 din fostele unităţi administrativ-teritoriale. Cu un rezultat covârşitor împotriva regionalizării, pesediştii şi liberalii cred că guvernul şi preşedintele se vor preda voinţei populare şi discuţiile pe acest subiect, care a inflamat, nu demult, şi clasa politică, şi opinia publică vor fi închise până după alegeri. Opoziţia procedează însă greşit, cheltuind banii publici pe o iniţiativă, care nu are altă utilitate decât aceea de a-i întreţine musculatura politică.
În primul rând, reorganizarea administrativ teritorială a ţării este o problemă de interes naţional, iar un referendum pe această temă - necesar, de altfel - se impune a fi unul tot naţional. O consultare populară pe bucăţi şi pe fiefuri politce nu are nicio relevanţă, fiindcă rezultatul ei nu cuprinde opinia majorităţii şi poate fi viciat de diverşi factori, cum ar fi manipularea, propaganda partizană, "mânarea" la urne mai ales a electoratului de partid, lipsa campaniei de informare etc. De exemplu, în cazul de faţă, cetăţenii se pot pronunţa pentru păstrarea judeţelor, tocmai fiindcă nu ştiu ce primesc în loc, proiectul de lege privind înfiinţarea regiunilor nefiind încă gata.
În al doilea rând, Puterea nu ţine seama de referendumurile useliste, oricâte şi oriunde vor fi ele organizate. De altfel, s-a şi grăbit să