Viceprim-ministrul şi ministrul bulgar de finanţe Simeon Diankov, fost înalt funcţionar al Băncii Mondiale, recunoaşte că Bulgaria profită într-un mod involuntar de pe urma crizei elene. În ultimii doi ani, aproximativ 2000 de companii greceşti şi-au transferat activitatea în Bulgaria.
Printre cele mai mari companii care au făcut acest gest se numără CocaCola Hellenic Bottling, Hellenic Petroleum şi producătorul de ţigări LTAM, care a construit o fabrică cu 2500 de salariaţi la Sandanski. Compania Furlis a deschis primul hipermarket Ikea şi construieşte cel mai mare centru comercial din Sofia. Afluxul de capital elen este evaluat la aproape 1 miliard de euro numai în ultimii doi ani, ceea ce este foarte mult pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Până la finele anului 2011, alte 800 de firme elene se vor stabili aici.
Viceprim-ministrul Diankov adaugă însă că este de preferat ca situaţia să se normalizeze în ţara vecină, întrucât ar stimula comerţul bilateral care acum stagnează.
Site-ul economic Greek Reporter informa luna trecută că investitorii greci au creat 100.000 de locuri de muncă, îndeosebi în Bulgaria de sud-vest. Companiile elene sunt atrase de stabilitatea sistemului financiar bulgar, dar şi de cheltuielile cu salarii, de trei ori mai mici decât în Grecia. La aceasta se adaug[ taxa pe profit de numai 10 procente, o taxă de trei-patru ori mai mic[ decât cea în Grecia, TVA-ul mai mic şi proceduri simplificate pentru demararea unei afaceri.
Diplomaţi eleni la Sofia au declarat că Bulgaria a devenit destinaţia numărul 1 pentru companiile elene mici şi mijlocii, în timp ce capitalurile mari preferă să se stabilească în Cipru. Unele companii se înregistrează numai în scopul de a evita plata unor taxe, de a cumpăra automobile, mai ieftine, în medie, cu 15%, sau proprietăţi imobiliare.
Sectoarele preferate sunt turis