Cazul profesorului de la „Jean Monnet“ acuzat de viol de către o elevă readuce în discuţie modul în care ar trebui să se impună disciplina în şcoală: prin uniformă şi reguli mai scricte.
Eleva l-a provocat, profesorul s-a lăsat ademenit. Aşa sună pe scurt recentul scandal sexual de la Liceul Teoretic „Jean Monnet“ din Capitală. Profesorul de sport Dan Octavian Vişan este cercetat în stare de libertate, anchetatorii considerând că nu este pericol public.
Uniformele în şcoli: promovarea disciplinei sau restrângerea libertăţii?
Magistraţii au avut în vedere, potrivit motivării judecătoreşti, că relaţiile dintre cei doi s-ar fi consumat fără ca dascălul să fi uzat de calitatea lui de educator. În plus, colegii fetei au sărit în ajutorul profesorului lor preferat, spunând că fata este cea care „a iniţiat această legătură amoroasă“.
Toate aceste argumente nu şterg faptul că şcoala românească pare să aibă nevoie mai mult ca oricând de reguli serioase de conduită şi chiar de introducerea uniformelor şcolare. Măsura este dezbătută de ani buni fără să fie posibilă găsirea unei soluţii unanime.
O vizită într-unul dintre liceele Capitalei te duce cu gândul la faptul că uniformele şcolare ar fi acceptate în unanimitate dacă ar cuprinde fuste scurte şi decolteuri adânci, iar fetele ar fi bucuroase să le potrivească şi cu un machiaj pe măsură.
Anturajul şi televizorul, bată-le vina
Cum au scăpat adolescenţii din frâu explică şi psihologul şcolar Aida Ivan care dă vina pe triunghiul de factori format din lipsa modelelor, scăderea autorităţii şcolii şi vârsta. „Influenţa şcolii a scăzut în general. Atitudinea faţă de şcoală este modificata şi nu în bine, în vreme ce, trebuie, cu mult regret s-o spun, şi calitatea cadrelor didactice a scăzut dramatic în ultimii ani. Elevii îşi «permit» în şcoală atitudini, comportamente, moduri de exprimare tot