Filippos Petsalnikos, aflat în mai 2011, pentru prima oară în România, a explicat în exclusivitate pentru "Adevărul" care este situaţia Greciei. Preşedintele Parlamentului Greciei, la acea vreme, afirma că măsurile dure luate de guvernul Papandreou îşi vor arăta efectele pozitive până la sfârşitul anului. Deznodământul politc a fost se pare altul. Citiţi aici ce credea Petsalnikos în primăvară.
„Adevărul": Grecia şi-a asumat un program radical de reforme, dar este încă destul de mult scepticism privind succesul acestor măsuri. Care este, în opinia dumneavoastră, situaţia Greciei în acest moment şi care sunt perspectivele?
Filippos Petsalnikos: Guvernul şi-a asumat proiectul dificil al reabilitării finanţelor publice prin diminuarea deficitului şi a datoriei naţionale, care s-au deteriorat dramatic în perioada 2007-2009, precum şi a dezvoltării economice a ţării printr-un model care se va baza pe îmbunătăţirea concurenţei, pe capitalul uman. Este un efort inedit de schimbare în ţara noastră şi vorbim despre sacrificii din partea poporului nostru. Eforturi şi sacrificii care sunt recunoscute de toată lumea în Europa şi care deschid o perspectivă pentru viitor. S-a evitat intrarea ţării în insolvabilitate, s-a legiferat mecanismul de ajutor, am demonstrat dimensiunea europeană a crizei, reabilităm prestigiul şi credibilitatea Greciei. Rămânem devotaţi realizării unor progrese satisfăcătoare în reformele structurale, astfel încât să se dea stimulul necesar pentru o dezvoltare economică, bazată pe investiţii şi exporturi. Grecia are forţa necesară pentru a reuşi şi va reuşi.
Cât de eficiente s-au dovedit măsurile de austeritate pe care le-aţi luat?
În ciuda condiţiilor macroeconomice deosebit de nefavorabile, actualul guvern Papandreou a realizat o ajustare financiară de 5% din PIB înultimul an. Trebuie menţionat că aceasta este cea mai mare re