De frica falimentului financiar, puternica Franţă îşi ia măsuri de precauţie ca să nu ajungă la mâna pieţelor precum Italia.
Franţa a prezentat cel de-al doilea pachet de austeritate din ultimele trei luni, considerat de analişti ca fiind cel mai dur de după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a-şi păstra ratingul de credit de top, în pofida pericolului tot mai mare ca economia deja în stagnare să reintre în recesiune.
Prin noile măsuri, Franţa va economisi şapte miliarde de euro anul viitor, potrivit The Wall Street Journal. Pachetul se adaugă celui de 12 miliarde de euro anunţat în luna august şi care este aplicabil până în 2012. Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, este presată de pieţe să-şi respecte obiectivele de deficit bugetar în condiţiile în care economia stagnează. Parisul are ca ţintă de deficit bugetar nivelul de 4,5% din PIB pentru anul viitor, la o creştere economică de 1%, cu mult mai redusă decât cea de 1,75% anticipată în august.
În luna octombrie, agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că perspectiva ratingului "AAA" francez, un element crucial pentru credibilitatea mecanismului de salvare a zonei euro FESF, este sub presiune din cauza posibilităţii ca Franţa să fie nevoită să sprijine financiar alte state europene sau propriul sistem bancar.
"Vrem să-i protejăm pe francezi de problemele grave cu care se confruntă alte state europene. Falimentul nu este un cuvânt abstract", a declarat premierul francez François Fillon.
Austeritatea la fracezi
Ca şi în pachetul din august, majoritatea economiilor prevăzute pentru anul viitor vor proveni mai mult din creşteri de taxe decât din reduceri de cheltuieli. Noul plan are în vedere, printre altele, creşterea vârstei de pensionare de la 60 de ani în prezent la 62 de ani până în 2017, cu un an mai devreme decât se intenţiona anterior. Totod