Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, trage încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene. După ce firma a spus că, dacă piaţa energiei nu se va dezvolta în sensul creşterii consumului de electricitate şi al punerii în funcţiune a unor capacităţi care pot feri sistemul în faţa caracterului incontrolabil al energiei eoliene sistemul energetic va avea dificultăţi, Transelectrica pune în discuţie o altă problemă, cea a fondurilor de care compania are nevoie pentru a integra în reţea "morile de vânt".
Semnalele transmise de Transelectrica, firma care practic veghează la siguranţa sistemului naţional de energie electrică, vin după ce compania a spus recent că a apăsat pedala de frână pentru emiterea contractelor care le permit parcurilor eoliene să se conecteze la reţea.
În prezent în România funcţionează parcuri eoliene cu o capacitate instalată apropiată de cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, cei mai mari investitori în acest domeniu fiind CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.
"Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane euro în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem în discuţii cu ANRE să propunem iniţiative legislative care să ne permită să atragem aceste investiţii. Fără aceste investiţii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene prevăd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare", a declarat directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
De două ori mai mult faţă de posibilităţi
Cea mai mare parte a parcurilor eoliene anunţate ar trebui să se realizeze în zona Dobrogei. În prezent, potrivit datelor Transelectrica, sunt semnate contracte de racordare le reţea pentru 8.300