Dupa doi ani de la aprobarea proiectului legislativ de crestere a pragului de detinere la societatile de investitii financiare si indelungi amanari, Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a dat primul aviz favorabil. Reactia de euforie a investitorilor s-a simtit imediat in piata, SIF-urile crescand puternic. Insa, efectul de moment va trece si pana la promulgarea legii mai sunt cativa pasi de urmat. Cand vor intra SIF-urile in noua era?
Dimineata a inceput cu un adevarat raliu pentru titlurile Societatilor de Investitii Financiare, multi investitori speculand eventualitatea unui vot pozitiv al majorarii pragului in Comisia de Buget Finante.
Chiar daca pe parcurs, dupa anuntarea oficiala a deciziei, cresterile s-au mai temperat, euforia a dominat tranzactiile cu SIF, care au asigurat 70% din lichiditatea totala a bursei. Finalul sedintei a adus o crestere de 4 procente pe indicele BET-FI.
„Fara a cunoaste resorturile care au generat acest interes inedit si subit al deputatilor pentru pragul la SIF-uri, s-a vazut ca piata a reactionat foarte bine. Acest proces a fost si este netransparent, neanuntat, nediseminat publicului. Insa, nu putem sa nu fim placut surprinsi ca se intampla acest lucru”, a declarat pentru Wall-Street.ro Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.
Pe termen mediu si lung, daca se respecta sistemul de punere in practica si legea va fi promulgata curand, cresterea pragului va acorda SIF-urilor sansa de a fi mai bine vazute de investitorii institutionali, de a lasa actionarii sa se implice mai mult in conducere, vor potenta eficienta acestor companii, care se va reflecta in pret, crede Chisu.
Urmatorii pasi ar fi aprobarea proiectului legislative in plenul Camerei Deputatilor si, apoi, promulgarea de presedintie. Cat va dura acest proiect?
“Nu stiu la ce sa ma astept, cum au trecut 2 ani de la