Premierul italian, Silvio Berlusconi, a explicat marţi seara că a decis să demisioneze după adoptarea măsurilor economice promise Uniunii Europene, deoarece "important e să faci ce este bine pentru ţară", relatează AFP.
"Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, faptul că pieţele nu cred că Italia este capabilă sau are intenţia de a aproba aceste măsuri pe care Europa le-a cerut", a declarat Berlusconi, într-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune, Canale 5.
Trebuie "să demonstrăm, din contră, că suntem serioşi şi acesta este primul lucru care trebuie să ne preocupe", a apreciat Berlusconi. "Apoi sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine va conduce sau nu Guvernul", a adăugat el.
"Traversăm un context dificil în ceea ce priveşte pieţele. Europa ne-a cerut măsuri care ar trebui să susţină economia noastră şi ni le-a cerut cu multă insistenţă", a amintit premierul, adăugând că acestea trebuie aprobate.
Măsurile promise UE vor figura într-un amendament la legea finanţelor din 2012, care va fi supus votului Senatului până la 18 noiembrie şi Camerei Deputaţilor înainte de sfârşitul lunii, potrivit calendarului prevăzut până în prezent.
Berlusconi a subliniat că, în prezent, "Parlamentul este paralizat după ce şapte membri au părăsit majoritatea". El a recunoscut că trebuie să ia act de faptul că "Guvernul nu mai are majoritatea pe care credea că o are".
Camera Deputaţilor a votat marţi bilanţul pe 2010 al statului italian, dar numai cu 308 voturi, sub pragul majorităţii absolute, care este de 316 voturi. Opoziţia şi "nemulţumiţii" din partidul lui Berlusconi s-au abţinut de la vot, pentru ca textul să fie totuşi aprobat.
Referitor la viitor, Berlusconi s-a declarat partizanul alegerilor anticipate în raport cu termenul normal din 2013, recunoscând însă că şeful statului este cel car