Şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni a reuşit primul transplant de ficat din România, în 2000, de atunci operând peste 300 de pacienţi.
Ziarul „Adevărul“ continuă, astăzi, publicarea poveştilor din topul „Doctori cu care Bucureştiul se mândreşte“. Sunt toţi medici de renume mondial în specializările lor. Al doilea pe această listă a excelenţei este profesorul doctor Irinel Popescu.
Cea mai importantă realizare
Pe holul din faţa biroului şefului Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni roiesc, la orice oră, sute de doctori, asistente, pacienţi şi rude ale acestora. Mulţi dintre ei aşteaptă să stea de vorbă chiar şi un minut cu prof.dr. Irinel Popescu, un om al cărui timp pare mai preţios decât aurul. Asta pentru că „Profesorul“, aşa cum îi spun toţi cei care îl ştiu, este nu doar cel mai mare specialist în transplant hepatic din România, dar şi un specialist recunoscut la nivel mondial.
„Am spus în nenumărate rânduri că mi-am început cariera sub auspicii bune. În promoţia din 1977 a Facultăţii de Medicină din Bucureşti au fost doi şefi de promoţie: profesorul Dan Gheorghe, de la spitalul Colentina, şi subsemnatul. Apoi, a contat foarte mult faptul că am obţinut un post de asistent stagiar în clinica profesorului Dan Setlacec, precum şi stagiul de trei ani din America, la Universitatea Pittsburgh şi la Spitalul Mount Sinai din New York“, povesteşte profesorul Popescu.
Cu experienţa dobândită în SUA, Irinel Popescu a revenit în România, în 1995, şi doi ani mai târziu a făcut primul pas către transplantul de ficat, însă operaţia realizată atunci nu a fost încununată de succes. În 2000, după alte câteva încercări, prof.dr. Irinel Popescu a reuşit un lucru care pentru mulţi părea de neînchipuit: primul transplant hepatic şi, odată cu acest lucru, întemeierea unei adevărate şcoli româneşti î