La Şcoala Generală numărul 10 din Sibiu, copiii mai slabi la învăţătură sunt ajutaţi să-şi facă temele, după orele de curs, de colegii lor. De aproape un an, Şcoala Generală numărul 10 din Sibiu este partener într-un proiect cu finanţare europeană, derulat de organizaţia Salvaţi Copiii, program care îşi propune să „recupereze” elevii predispuşi la abandon şcolar.
54 de copii, jumătate dintre ei în clasele I-IV, iar cealaltă jumătate, în clasele V-VIII, sunt ajutaţi după orele de curs să-şi facă lecţiile şi să înveţe pentru orele de a doua zi.
Alături de cadrele didactice specializate, elevii sunt ajutaţi şi de cinci colegi de-ai lor, copii cu rezultate foarte bune la învăţătură. Până să ajungă să se plimbe printre bănci, sunt instruiţi temeinic în legătură cu ce au de făcut, o zi fiind dedicată legislaţiei pentru drepturile copilului.
Unul dintre micii meditatori este Andreea Drişcu, de 11 ani, acum în clasa a V-a. „E frumos, este minunat. Şi nu am avut emoţii, a fost ok". Andreea era în clasa a IV-a la primele ei meditaţii. Povesteşte relaxat despre momentele când şi ea, alături de cadre didactice specializate, a fost privită de colegii mai mici şi de cei de clasă cu respectul cuvenit unei „doamne educatoare".
De la premiul I la catedră
Copiii prinşi în acest an în cadrul programului o cunosc de anul trecut pe Andreea şi o primesc cu bucurie. "Vezi că aici nu-i bine, şterge, hai să-ţi explic", spune zâmbind eleva care a luat premiul I la sfârşitul fiecărui an şcolar de până acum. Fetiţa găseşte experienţa de anul trecut interesantă şi recunoaşte că s-a simţit foarte bine atunci când s-a plimbat printre rândurile de bănci, s-a oprit şi a dat explicaţii.
„I-am ajutat la matematică foarte mult, la română, câteodată la engleză, pe colegii mei din clasă îi ajutam câteodată la ştiinţe ale naturii. Pe copiii din clasă îi ajutam la fracţi