Reducerea semnificativă a deficitului bugetar în 2012, la 1,9% din PIB, este o ţintă foarte ambiţioasă, iar Ministerul Finanţelor va încerca să ajungă la acest nivel prin reducerea cheltuielilor, deşi ar fi de dorit să se îmbunătăţească colectarea veniturilor, cred analiştii.
"Cheltuielile cu bunuri şi servicii, destinate existenţei statului, au o pondere gigantică în PIB, de 4,3%. Reducerea deficitului bugetar cu 1,5% în 2012 se poate face doar tăind din aceste cheltuieli. Nu ar fi foarte greu. Este o problemă de voinţă politică, de transparentizare. Nu cred că administraţia există ca un scop în sine, ci pentru a susţine funcţionarea statului", a declarat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Pe de altă parte, el consideră că trebuie ajustate în continuare şi cheltuielile de personal.
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 4,4% din PIB, iar pentru 2012 autorităţile au agreat cu FMI şi CE ajustarea deficitului la 1,9% din PIB pe metodologia românească (cash) şi sub 3% din PIB pe metodologia europeană (ESA 95).
Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele asociaţiei, a spus că trebuie făcută diferenţierea între ceea ce ar trebui să se facă în construcţia bugetului pentru 2012 şi ce se va face.
"Ce se va face? Va fi o ajustare aproape în totalitate pe partea de cheltuieli. Ce este realist pe termen scurt? O ajustare de un punct pe partea de cheltuieli şi 0,5 punct pe partea de venituri. Mixul potrivit este o ajustare mai mult pe partea de venituri şi creşterea eficienţei cheltuielilor."
În ceea ce priveşte potenţialul de ajustare pe partea de cheltuieli, Dumitru crede că există un spaţiu destul de mic, fiind necesar ca banii să fie cheltuiţi mai eficient.
Analiştii au adus în discuţie ne