Nevoia de socializare s-a manifestat din cele mai vechi timpuri
Nevoia de comunicare oamenilor îşi are rădăcinile în vremuri demult apuse. Specialiştii susţin că oamenii sunt creaturi sociabile deoarece strămoşii noştri primate au fost nevoiţi să trăiescă împreună pentru a se simţi mai în siguranţă.
Primatele au fost iniţial creaturi solitare, care au trăit singure şi cercetau teritoriile pe timp de noapte, dar şi-au schimbat obiceiurile de-a lungul timpului şi au devenit activi ziua. Astfel, faptul că acţionau în plină zi îi punea în situaţii riscante în faţa prădătorilor. Din acest motiv s-au strâns în grupuri, cu scopul de a micşora riscul de a fi atacaţi.
Oamenii se adaptează condiţiilor sociale
Unele teorii sugerează că grupurile sociale primate s-au construit treptat şi au devenit din ce în ce mai mari de-a lungul timpului. Într-un studiu recent publicat în jurnalul „Nature", specialiştii menţionează că originile actualei nevoi de socializare s-au dezvoltat încă din acea perioadă.
Spre deosebire însă de primate, oamenii sunt suficient de flexibili astfel încât să trăiască în condiţii sociale diferite: în familii extinse sau mai mici.
„Această flexibilitate în descendenţa omului nu s-a observat la alte primate. Cercetările noastre sprijină celelalte studii care sugerează că este nevoie de mai mult creier pentru persoanele care trăiesc o viaţă socială complicată", a declarat cercetătoarea Suzanne Shultz.