Introducerea deductibiltatii fiscale pentru asigurarile de viata ar reprezenta politica fiscala cea mai adecvata pentru industria de profil si consumatori, deoarece transformarile economice si sociale din Romania justifica acest lucru, apreciaza Violeta Ciurel, CEO AXA Life Insurance.
Asigurarile de viata, o piata care a crescut in primul semestru din acest an cu 3,8%, la 860 de milioane de lei, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, este inca destul de departe de a fi una matura, precum cele din vest, acest sector fiind influentat puternic de efectele majorarii somajului si ale scaderii veniturilor consumatorilor de solutii de asigurare.
"Introducerea deductibiltatii fiscale in acest moment este foarte importanta pentru stimularea si dezvoltarea asigurarilor de viata. Ar fi politica fiscala cea mai adecvata deoarece transformarile economice, de politica economica si sociala din Romania ar justifica acest lucru - dat fiind reducerea pensiilor primite de la stat si perspectiva reformei de sanatate. In fiecare tara exista o forma de deductibilitate - fie se deduc sumele platite drept prima si se impoziteaza sumele asigurate, fie invers, se platesc primele din veniturile nete, iar sumele asigurate sunt scutite de impozit - precum in Romania", spune seful AXA Life Insurance.
Majoritatea asiguratorilor spun insa ca tratamentul fiscal din Romania pentru asigurarile de viata ar trebui schimbat, astfel incat sa ofere deductibilitate fiscala inca de la inceputul contractului pe toata durata platii primelor de asigurare, iar beneficiul final al asigurarii (in cazul supravietuirii) sa fie impozitat de catre stat, insa la un nivel semnificativ mai scazut decat cel aplicat veniturilor obtinute din alte surse.
"Este o solutie foarte buna de a se deduce o suma echivalenta cu un salariu mediu pe economie sau doua salarii din veniturile anuale cor