Recesiunea nu se simte în cluburi, mai ales în Capitală. Tinerii găsesc metode pentru a face rost de bani pentru distracţie, pe care o consideră esenţială de statutul lor. Deşi suntem în plină criză, barurile, discotecile şi restaurantele de peste tot sunt pline la fiecare sfârşit de săptămână.
Cei cu dare de mână îi umplu de bani în continuare pe patronii cluburilor „de fiţe", ca şi cum recesiunea nici nu ar exista. „Nu ducem lipsă de clienţi, din contră. Numărul tinerilor care ne trec pragul e din ce în ce mai mare, mai ales de când s-au închis terasele. E adevărat că noi ne-am păstrat preţurile mici", spune Matt Highley, patronul unui club din Centrul Istoric al Capitalei. Clienţii mai puţin avuţi, pentru a reduce din cheltuieli, încep însă seara acasă, unde beau îndeajuns, iar abia când se ameţesc bine pleacă în club.
Sorin (31 de ani), din Bucureşti, face parte din categoria celor care preferă să înceapă distracţia în compania prietenilor. Aproape în fiecare seară de vineri sau de sâmbătă, garsoniera sa din cartierul Militari, în care locuieşte cu prietena lui, Alexandra, devine neîncăpătoare. Înainte de a ieşi în oraş, prietenii lui îşi dau întâlnire la el acasă, unde se găteşte, se bea şi se ascultă muzică.
„Aşa intrăm în ritm şi plecăm bine dispuşi. Ne întâlnim destul de devreme, pe la 20.00, mâncăm ceva. Mai tot timpul găteşte Florin, specialistul nostru în gastronomie. Câteodată se descurcă cu ce am prin frigider, dar de obicei facem nişte mici cumpărături. Îi primesc la mine pentru că nu am probeme cu vecinii dacă dau muzica mai tare şi pentru că mă ajută toţi la curăţenie înainte să plecăm din casă", povesteşte tânărul.
Vin şi tărie acasă, bere în discotecă
De câte ori merg la cumpărături, prietenii lui trec şi pe la crama de lângă scara blocului, de unde cumpără vin. „De obicei roşu, sec. Foarte bun", îl laudă Sorin. „Luăm c