Doritorii sunt instruiţi gratuit, în cadrul unui proiect finanţat pe fonduri europene. Pe toată perioada cursurilor, participanţii au cazare şi masă gratuite, şi primesc şi o indemnizaţie de 900 de lei brut. În România, un salvamar câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună, în funcţie de angajator.
CITIȚI ȘI:
Şomajul a fost în creştete în judeţul Sibiu la sfârşitul lunii septembrie
Angajaţii primăriei Sibiu trebuie să aducă de acasă 1 milion de euro. Oamenii contestă decizia Curţii de Conturi
Firmele sibiene au datorii de 153 de milioane de lei către bugetul de stat. Vezi ce firmă are cele mai mari restanţe!
Un proiect finanţat pe fonduri europene le oferă posibilitatea sibienilor care rămân fără un loc de muncă să se recalifice în meserii nu tocmai comune, respectiv cele de salvamari şi scafandri. Doritorii sunt şcoliţi trei luni la Constanţa, într-o bază specializată, şi pot profesa ulterior atât în ţară cât şi în străinătate, diplomele fiind recunoscute de către Ministerul Educaţiei. Pe toată perioada cursurilor, participanţii au cazare şi masă gratuite, şi primesc şi o indemnizaţie de 900 de lei brut.
„Cursurile se derulează la Constanţa, în clădirea construită în cadrul acestui proiect special pentru asta. Este o clădire foarte modernă, conţine un bazin de înot de 25 de metri şi un turn de scufundare. Este practic un bazin foarte adânc, de 20 de metri, are 5 metri diametru, are forma unui tub. Este unic în România şi unul din foarte puţinele din Europa, civile. Mai există, dar sunt militare şi civilii nu au acces la ele. Cursurile se vor derula acolo, sunt organizate de instructori bine pregătiţi pentru asta”, a explicat Adrian Râpă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.
Potrivit acestuia, doar pe litoral este nevoie în fiecare sezon de aproximativ 500 de salvam