Mulţi făgărăşeni preferă pâinea neagră pe motiv că este mult mai bună şi mai sănătoasă. Odată ajunşi în unitatea de panificaţie, cumpărătorii sunt absolut siguri că ceea ce cumpără este şi ceea ce citesc pe etichetă. Complet greşit, sunt de părere specialiştii. Pentru a-şi umfla câştigurile, mulţi producători de pâine înnegresc pâinea cu coloranţi sau chiar cacao.
Pâinea neagră… din făină albă! Aceasta este o altă invenţie folosită de producători pentru a păcăli cumpărătorii. Oamenii sunt siguri că îşi cumpără pâine neagră veritabilă şi mult mai sănătoasă, însă nu dau banii decât pe o pâine albă… colorată neagră cu cacao sau coloranţi. În acest sens, specialiştii făgărăşeni se află în această săptămână, pe teren, pentru a verifica toate unităţile de panificaţie din Ţara Făgăraşului.
Controlul vizează în special producerea de pâine neagră şi dacă sunt folosiţi coloranţi. Mai ales că mulţi producători din ţară colorează pâinea albă cu coloranţi naturali, sintetici, sau chiar cacao. O treime dintre producătorii din panificaţie îşi înşeala clienţii în acest fel sau adaugând în pâine mai multe E-uri decât e necesar. Motiv pentru care s-a instituit la nivel naţional acest control tematic. Din fericire, la producătorii din Ţara Făgăraşului, care au fost controlaţi până acum, nu au fost găsite nereguli.
Producătorii mizează pe faptul că oamenii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Pâinea neagră bună ar trebui să aibă pe etichetă informaţii precum: făină de grâu neagră, apă, sare şi drojdie. Aşa că, înainte să cumpăraţi o pâine pe care o consideraţi sănătoasă, nu uitaţi să citiţi eticheta!
(A.R.)
Mulţi făgărăşeni preferă pâinea neagră pe motiv că este mult mai bună şi mai sănătoasă. Odată ajunşi în unitatea de panificaţie, cumpărătorii sunt absolut siguri că ceea ce cumpără este şi ceea ce citesc pe et