Cursul de schimb a variat uşor peste 4,3600 lei/euro în prima oră a şedinţei de joi, după ce miercuri după închiderea sesiunii locale rata a urcat peste 4,37 lei/euro pe pieţele externe, iar dealerii cred că BNR ar putea interveni indirect şi joi pentru a stopa deprecierea leului.
Primele tranzacţii de joi au fost realizate la 4,3630 - 4,3650 lei/euro, paritate 0,9 - 1 ban peste închiderea şedinţei precedente, de 4,3530 - 4,3560 lei/euro.
Transferurile din prima oră au fost realizate la cotaţii care au variat între un minim de 4,3615 lei/euro şi un maxim de 4,3660 lei/euro.
În jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,3635 - 4,3660 lei.
"După închiderea şedinţei locale de miercuri cursul leu/euro a urcat brusc pe pieţele externe până la un maxim de 4,3720 unităţi, susţinut de ordinele de cumpărare introduse, se pare că, de un jucător de pe piaţa de la New York. Cursul a urcat imediat cum a dispărut acel vânzător constant de euro de pe piaţa locală, care se pare că a fost BNR. Este posibil să vedem şi astăzi o intervenţie indirectă a BNR, pentru a opri deprecierea leului. Momentan volumele de valută tranzacţionată sunt reduse şi este greu să îţi dai seama dacă BNR este deja în piaţă. Tot ce vedem este că cursul a fost relativ stabil în prima oră", a afirmat un dealer.
Unii dealeri estimează că banca centrală a vândut miercuri peste 200 milioande euro pentru a asigura stabilitatea monedei naţionale, însă valoarea exactă nu poate fi stabilită pentru sunt disponibile informaţii doar despre numărul tranzacţiilor.
După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stagnare, după ce miercuri s-au depreciat cu câte 1% în raport cu euro.
Deprecierea de miercuri a leului şi monedelor statelor din regiune a fost determinată indirect de scăderea euro în raport cu do