UE a intervenit pentru a dicta Italiei reformele necesare restabilirii încrederii investitorilor şi redresării financiare. De unele beneficii însă, niciun politician italian nu va îndrăzni să se atingă. Clasa politică din Italia pare să se fi obişnuit deja că, după ce demisia lui Silvio Berlusconi va fi depusă, singura soluţie care poate calma pieţele financiare este cea a unui guvern tehnocrat.
Numele vehiculat este cel al fostului comisar european Mario Monti, care ar putea aduna o largă susţinere parlamentară. Incertitudinea rămâne însă ridicată: nu se ştie dacă noul guvern va putea să implementeze reformele asumate deja de Berlusconi şi pe cele solicitate suplimentar de Bruxelles.
Berlusconi renunţă la alegerile anticipate
Numele lui Monti, fost comisar european pentru piaţa internă şi concurenţă, a fost lansat pe piaţă de preşedintele Giorgio Napolitano, care i-a acordat titlul de senator pe viaţă, oficializându-i prezenţa în arena politică. Este prima distincţie de acest fel acordată de Napolitano în cei aproape şase ani de mandat. Gestul reprezintă şi un mesaj pentru pieţele financiare: prima opţiune luată în considerare la Roma nu e organizarea de alegeri anticipate, solicitată de Berlusconi după demisie, ci formarea unui guvern tehnocrat care să redreseze finanţele aflate pe roşu.
Scenariul pare a avea susţinerea formaţiunilor de centru-stânga şi centru ale opoziţiei, fiind luat în considerare şi de Berlusconi, şi de o parte a parlamentarilor formaţiunii sale (PdL), după alerta produsă de furtuna bursieră de miercuri. „Monti este soluţia inevitabilă", ar fi recunoscut Berlusconi, conform presei italiene. Bursele au căzut din cauza temerii că va urma o perioadă de haos politic
Legea stabilităţii financiare, noul test
Demisia lui Berlusconi mai aşteaptă doar adoptarea în Parlament a Legii stabilităţii, promisă Bruxel