Şase pianişti vâlceni, elevi de la Liceul de Artă şi Şcoala Take Ionescu, au obţinut cinci premii unu la Concursul Internaţional de Pian Nice-Cote d'Azur.
Pe câţiva dintre cei şase talentaţi pianişti care au „cucerit" prin muzica lor, la Concursul Internaţional de Pian Nice-Cote d'Azur, din Franţa, aprecierea unui juriu internaţional format din 13 nume mari ale muzicii, i-am întâlnit la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Copiii sensibili, inteligenţi, care nu îşi imaginează că ar putea trăi fără muzică. „Este păcat că aceşti copii foarte talentaţi nu sunt ajutaţi, că deplasările le facem pe cont propriu, părinţii încercând cu greu să facă rost de sponsorizări, pentru cazare, masă", spune profesoara Mihaela Manafu, cea care i-a însoţit. Concurenţa de la Nice a fost una acerbă, micii pianişti trebuind să facă faţă unei adevărate provocări, cu peste 100 de participanţi, dintre care foarte mulţi chinezi, japonezi, sloveni, suedezi, francezi şi letonieni. Profesoara Cristina Lazăr, de la Liceul de Artă a făcut parte din juriul din partea... Franţei.
Arta ca o vrajă
Sofia Deaconeasa (8 ani - 3 premii I la Nice) şi Iasmina Manafu (7 ani - un premiu I şi un premiu II la NiceI) sunt eleve la Şcoala Take Ionescu. La categoria „Ansamblu patru mâini" au primit în unanimitate voturile juriului. „Eu şi pictez, am făcut şi dans şi balet. Am două piane acasă, iar de cel digital, portabil, nu mă despart niciodată şi cu el îi încânt, pe drum, pe prietenii mei când plecăm la concursuri", spune Sofia. Iasmina, care locuieşte într-un apartament de bloc, i-a făcut pe vecinii ei să îndrăgească muzică. „Niciodată nu ne-au bătut în ţeava de la calorifer când am cântat, ba chiar ne mulţumesc pentru bucuria care le-o oferim", spune fetiţa amintind că printre vecini se află şi Ada Nechita, handbalista Oltchimului. Ceilalţi patru pianişti care au văzut Costa de Azur