Preţurile alimentelor de bază şi costurile de întreţinere a locuinţei au crescut de peste două ori mai mult decât media generală a inflaţiei din primele nouă luni ale acestui an. Din decembrie 2010 până în septembrie 2011, viaţa românilor s-a scumpit, per ansamblu, cu aproape 2,5%.
Important este, însă, că mult peste această medie au crescut preţurile la alimentele de bază şi tarifele serviciilor ce fac parte din categoria cheltuielilor inevitabile.
În topul scumpirilor din primele nouă luni ale acestui an se regăsesc alimente precum zahărul (preţ mai mare cu peste 18%), făina (8,5%), mălaiul (6,1%), uleiul (5,8%) sau pâinea (5%). Iar facturile la serviciile de întreţinere a locuinţei - energie, apă, gunoi sau încălzire - au crescut cu până la 15%, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Şi preţurile combustibililor au crescut, cu mai mult de 8%, în primele nouă luni din acest an.
Din totalul de 34 de categorii de sortimente existente în coşul de consum al populaţiei doar câteva s-au scumpit la nivelul mediei generale (între care cafeaua, margarina sau cărţile), cele mai multe având preţuri aproape identice în septembrie 2011 faţă de decembrie 2010. Printre puţinele produse care s-au ieftinit se numără cartofii (cu peste 30%), citricele şi fructele meridionale (-3,8%) şi articolele medicale (-0,1%).
Cerere garantată, scumpiri fără limite
Cum se face că tocmai produsele şi serviciile de strictă necesitate s-au scumpit cel mai mult, în timp ce la alte articole preţurile aproape că stagnează? Tocmai faptul că alimentele de bază şi întreţinerea casei sunt cheltuieli inevitabile le conferă o cerere garantată, iar comercianţii speculează cu maximă promptitudine acest „amănunt".
Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 3,55% (faţă de 3,45% în august). În ultimul an, cel mai mult s-au s