Anunţ 9 noiembrie 2011: în trimestrul III, Petrom a înregistrat un profit record de 275 milioane de euro, avînd toate şansele să depăşească 1 miliard profit pe tot anul.
De ce nu aţi protestat niciodată în faţa sediului central OMV-Petrom, i-am întrebat, la o reuniune, pe cîţiva tineri sindicalişti adunaţi din toată ţara să se „trainuiască”. Foarte puţini au prins ideea. Într-un litru de benzină stă mai multă politică şi nevoie de protest decît într-o întreagă manifestaţie în Piaţa Victoriei.
Petrom a fost privatizată în urmă cu șapte ani și are cam 30% din piață (următorii doi au cîte 20% aproximativ) și face legea prețurilor, în consecință. Avem un preț la combustibil comparabil cu cel practicat de majoritatea statelor europene. Numai că dependența de importul de petrol este în România 54%, iar media europeană stă undeva la 83%. Prețul benzinei și al motorinei fără taxe (!) este mai mare decît media UE. Iar accizele în UE sînt mai mari decît la noi. Practic plătim combustibil mai scump fără ca măcar să beneficiem indirect printr-o contribuție mai mare la bugetul de stat. De la aceste date scandaloase pornește totul.
În mod firesc, ar fi trebuit să ne răfuim cu reprezentanții statului, cu Guvernul, pentru că ne toacă banii umflînd prețul benzinei. Dar plătim taxe în limite normale, mai mici decît media UE. Problema e la partea privată şi la o politică nesimţită de manipulare a preţului. Cum ataci o corporație de aceste dimensiuni? Primul pas ar fi prin intermediul Guvernului, numai că acesta este dublu-neputincios. Odată prin celebrul contract de privatizare (încă secretizat) din care am aflat totuși unele clauze incredibile spuse de oameni care au avut acces: un fost președinte AVAS a declarat că există acolo o clauză care împiedică zece ani modificarea taxelor.
O a doua neputință stă în faptul că avem totuși reprezentanți în Consiliul de A