\"Lipsă de încredere\" se cheamă boala de care suferă acum economia zonei euro şi de care trebuie să ne protejăm, înainte să se extindă şi în România, afectând creşterea economică.
Cele mai mari temeri privind posibila influenţă nefastă a situaţiei din Grecia asupra Europei s-au concretizat deja. Dacă acum câteva luni se vorbea despre pericolul contagiunii crizei elene la nivel european, ieri am văzut deja randamentele titlurilor de stat ale Italiei ajungând la niveluri impresionante, de peste 7%.
"Frica e contagioasă", a comentat, pentru EVZ, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Dacă va fi să se întâmple, de la frică va pleca noua recesiune a zonei euro şi tot de acolo criza ar putea găsi resorturi să continue şi în România.
"Din păcate, nu există acum aşteptări pozitive, ci doar frici din ce în ce mai mari. Nimeni nu mai are încredere să investească", spune Florin Pogonaru. De aici, economia este tot mai slabă, iar dacă zona euro o duce prost, România nu are cum să meargă bine.
Canalul creditelor
Dacă planul de ajutor pentru Grecia va înainta, atunci băncile vor fi nevoite să repare "greşeala" de a fi împrumutat statul elen. Vor avea nevoie de mai mult capital, care ar putea veni fie prin finanţatori privaţi, fie prin bani publici. Sau, ar putea recurge la o diminuare a business-ului, aşa încât capitalul de care dispun să fie adecvat noilor cerinţe.
"Băncile de pe piaţa locală dispun de capitaluri suficiente pentru a face faţă noilor condiţii, şi nu mă aştept ca România să fie foarte afectată de noile prevederi", a spus Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.
Pericolul vine, însă, dinspre grupurile mamă, care ar putea avea nevoie de bani de la filiale pentru a-şi consolida situaţia pe pieţele de origine.
"De la începutul crizei, băncile acordă mai greu împrumuturi, în