Vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a anunţat ieri, la Bruxelles, în fraze scurte care începeau cu „din păcate“, cifre potrivit cărora nu vin vremuri bune pentru economiile ţărilor UE.
„În Europa, creşterea economică s-a oprit şi există riscul unei noi recesiuni". „Condiţiile economice globale s‑au înrăutăţit". „Comerţul internaţional a încetinit". „Prognoza de creştere economică a fost revizuită în jos". „Recuperarea în Europa s-a oprit". „Se prognozează o stagnare a PIB-ului pentru următoarea perioadă şi pentru o bună parte din 2012". Aşa a caracterizat comisarul pentru piaţă monetară economia UE şi tendinţele ei cel puţin până în primăvara lui 2012.
Nici pentru anul viitor cifrele nu arată mai bine. „Există riscul ca perspectivele să se înrăutăţească. Având în vedere creşterea fragilă a PIB-ului, riscul unei recesiuni nu e neglijabil. Pericolul vine din situaţia datoriilor suverane, a industriei financiare şi a comerţului mondial", a mai spus comisarul Rehn.
„Deteriorarea puternică a sentimentului de încredere afectează investiţiile şi consumul, în timp ce încetinirea creşterii mondiale ţine pe loc exporturile", a spus Rehn, după care a venit cu cifrele: PIB-ul din UE va stagna o bună parte din 2012. Pentru anul viitor, creşterea este estimată la circa 0,5%. Până în 2013 se aşteaptă revenirea la o creştere uşoară de aproximativ 1,5%.
Pentru firme: investiţii amânate sau anulate
În cursul verii, agravarea crizei datoriilor suverane şi prognoza în deteriorare pentru economia globală au dus la tulburări în pieţele financiare. Valorile bursiere s-au prăbuşit, mai mult în Europa, în timp ce dobânzile la obligaţiunile statelor membre cu probleme au crescut, dobânzile pentru statele sigure au ajuns la un record privind nivelul lor scăzut.
Aceste incertitudini au dus şi la neîncrederea sistemului bancar, situaţie care se ve