Şefa FMI, Christine Lagarde susţine că o clarificare politică în Italia şi în Grecia este necesară, ţinând cont că bursele din lume sunt destabilizate după anunţul demisiei premierilor celor două ţări europene.
Misiunea crucială a FMI este să îşi pună "expertiza" şi "cunoştinţele" în serviciul unei "supravegheri bugetare a Italiei într-un ritm trimestrial", după cum a susţinut Lagarde, joi, la Beijing.
O extindere a crizei după modelul Italiei, a treia economie din zona euro, a cărei datorie atinge 1.900 de miliarde de euro (120 la sută din PIB), ar pune în genunchi întreaga zonă euro, unde fondurile de criză ale Europei sunt departe de a putea face faţă unei astfel de ipoteze.
Zona euro vrea să întărească Fondul european de stabilitate financiară (FESF) şi a solicitat în acest scop Chinei să cumpere obligaţiuni aleFESF.
"Există în mod clar o relaţie de încredere între Fond şi China", a apreciat Lagarde.
Demisia de acum oficială a lui Giorgios Papandreou în Grecia şi cea anunţată a lui Silvio Berlusconi în Italia nu au fost suficiente pentru dezamorsarea crizei din zona euro.