Fondurile mutuale au înregistrat în octombrie primele retrageri nete de bani după trei ani consecutivi în care investitorii au plasat miliarde de lei în fonduri în căutarea unui adăpost ferit de criză. Fondurile nu au mai înregistrat retrageri nete din octombrie 2008, după falimentul băncii Lehman Brothers.
Octombrie a fost prima lună în care investitorii au retras din fondurile mutuale mai mulţi bani decât au investit, după trei ani în care sumele atrase lunar de la aceştia au bătut record după record. Valoarea netă a retragerilor făcute de investitori a fost de 117 milioane de lei (27 mil. euro) în octombrie şi a făcut ca averea fondurilor mutuale să scadă la 6,9 miliarde de lei (1,6 mld. euro), potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.
Numărul de investitori a scăzut uşor cu 435, până la un total de 235.973 la finele lunii octombrie. Cele mai mari retrageri au fost raportate în mod surprinzător de fondurile monetare denominate în lei şi valută, înregistrându-se astfel o schimbare a comportamentului investitorilor pentru că acest tip de fonduri erau în topul popularităţii în anii trecuţi.
Mai exact, fondul monetar BRD Eurofond denominat în euro, cu active de 58,8 mil.euro, este liderul plutonului cu retrageri nete de 18,4 mil. euro (cca 80 mil. lei) în octombrie, urmat de Raiffeisen EuroPlus, cu active de 237,3 mil. euro şi cu retrageri nete de 6,6 mil. euro (cca 29 mil. lei). Cel mai mare fond din România, BCR Monetar, cu active de 1,51 mld.lei, a avut retrageri nete de 17,4 mil. lei, iar Simfonia 1, cu active de 433,5 mil. lei, a avut retrageri nete de 12,7 mil. lei.
O altă surpriză a lunii octombrie a fost performanţa fondurilor de acţiuni de a înregistra intrări nete în valoare de
3,4 mil. lei, în condiţiile în care bursa a avut o lună extrem de dificilă sub impactul t