Băncile europene afectate de criză încep să-şi limiteze operaţiunile de creditare de pe pieţele externe, ceea ce este interpretat de analişti ca o reeditare a protecţionismului care a speriat Europa în anii 1930, perioada Marii Depresiuni economice.
Datorită presiunilor de ordin politic şi financiar, creditori europeni precum BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank sau Lloyds au anunţat deja că se vor concentra mai mult pe piaţa internă, scrie The Guardian.
Încazarmarea băncilor pe pieţele interne reprezintă o întoarcere la 180 de grade faţă de perioada de început a zonei euro când Bruxellesul punea bazele unei pieţe unice de capital şi lichiditate pentru a susţine moneda euro. Atunci, fuziunile reprezentau ceva obişnuit, iar marile bănci europene insistau pe investiţii în străinătate. În prezent, instituţiile de credit ocolesc pieţele internaţionale, iar piaţa creditului se comprimă.
Estul este cel mai vulnerabil
Cel mai afectat este sistemul bancar din statele est-europene, controlat în proporţie mare de instituţii de credit străine. În ultimul timp s-a vorbit tot mai des despre retragerea băncilor din regiune şi cine trebuie să acopere golul lăsat. Printre altele, se vehiculează ideea naţionalizării multor bănci est-europene. Daniel Dăianu, fostul ministru de finanţe al României, consideră că "filialele băncilor greceşti vor fi preluate de statul român dacă nu va fi cineva mai rapid". El a avansat ideea că ar putea fi folosite "fonduri europene pentru intervenţii pentru statele care nu aparţin zonei euro, dar al căror sistem bancar este controlat masiv de instituţii de credit străine".
BNP Paribas şi Société Générale, două din băncile franceze cu expunere mare pe datoriile din zona euro, au anunţat că ar putea obţine 150 mld. euro din vânzarea unor active pe care le deţin în străinătate. Totodată, SocGen îşi va