Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat azi, într-o conferinţă de presă, că a cerut mai multor inspectorate şcolare judeţene să sesizeze parchetele şi să solicite investigarea a sute de cadre didactice bănuite că ar fi facilitat fraudarea bacalaureatului.
UPDATE
Rezultatele de la Bac nu vor fi influenţate în niciun fel de modul în care vor evolua în justiţie dosarele profesorilor. Diplomele obţinute la examenul de bacalaureat fraudat rămân valabile.
Anchetele Parchetului şi eventualele procese au rolul de a stabili culpa individuală, pentru că „cineva trebuie să plătească“, au declarat cei de la Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei.
Ministerul a cerut inspectoratelor şcolare din mai multe judeţe să sesizeze Parchetele în legătură cu modul în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat în anul 2011.
Astfel, ministerul a cerut inspectoratului şcolar din Mehedinţi să sesizeze Parchetul în legătură cu 72 de cadre didactice bănuite că ar fi ajutat la fraudarea bacalaureatului.
De asemenea, alţi 24 de profesori evaluatori vor fi cercetaţi disciplinar.
În judeţul Ilfov, lista neagră cuprinde numele a 62 de profesori care vor ajunge în atenţia procurorilor. Alţi 14 vor fi anchetaţi disciplinar.
Echipa de control a ministrului a mai efectuat anchete în două licee din Arad, într-un liceu din Caraş-Severin, unul din Constanţa şi unul din Hunedoara.
Daniel Funeriu a promis că ministerul va efectua controale şi în viitor, continuând politica de toleranţă zero faţă de fraudă.
Referitor la ce se va întâmpla mai departe, în cazul în care instanţa decide că a fost vorba despre fraudă, Oana Badea, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, spune că nu mai este problema ministerului, urmând ca Justiţia să dispună măsurile care trebuie luate.
Recordul straniu din Mehedinţi
În Me