În 2007 dezvoltatorii proiectului Asmita Gardens din Bucureşti vindeau câte un apartament pe zi. În ultimele şapte luni, nu a mai fost vândut niciun apartament, astfel că proiectul a intrat în cel mai mare dosar de insolvenţă al pieţei imobiliare locale.
Turnurile Asmita Gardens, care domină prin înălţimea lor de până la 24 de etaje platoul Văcăreşti din sudul Capitalei, au intrat la începutul săptămânii în insolvenţă la cererea băncii elene Alpha Bank, cea care a finanţat cu 70 de milioane de euro investiţia de 120 de milioane de euro în proiect.
În cele şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente au fost vândute doar 365 de unităţi de către firma indiană Asmita şi fondul britanic de investiţii ECDC, administrat de Charlemagne Capital, iar din luna martie vânzările au fost sistate complet după plecarea echipei de vânzări.
"Căderea pieţei imobiliare neînţelegerile între acţionari, dar şi cu antreprenorul Strabag au fost cauzele intrării în insolvenţă. Vânzările s-au blocat şi din cauza faptului că documentele cadastrale şi cheile apartamentelor sunt la Strabag", spune acum Remus Borza, din cadrul firmei Euro Insol, administratorul judiciar desemnat de Tribunalul Bucureşti şi acceptat de Alpha Bank să se ocupe de acest dosar de insolvenţă, cu o masă credală de circa 80 de milioane de euro.
Firma austriacă Strabag, care s-a ocupat de construcţia proiectului, nu a finalizat testarea utilităţilor în patru dintre cele şapte blocuri, solicitând recuperarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.
"Toţi am greşit - investitori, economişti, consultanţi, statisticieni. Ne-am bazat pe statisticile care arătau că salariile românilor vor creşte cu 25% în fiecare an, că românii locuiesc în apartamente mici, iar suprafaţa me