Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o ieri la Berlin cu preşedintele României, că respectă obiectivul trasat de Băsescu. Multe axe şi direcţii au fost imaginate de la Bucureşti, în timpul mandatelor preşedintelui Traian Băsescu.
La început, a fost „axa Bucureşti - Londra - Washington". Apoi, s-a vorbit despre un parteneriat strâns cu Franţa, în cadrul Uniunii Europene. Dar şi cu Polonia. Mai este loc pentru o axă spre Berlin, liderul de necontestat al zonei euro şi al Uniunii Europene?
Întâlnirea Merkel - Băsescu, de la Berlin, desfăşurată într-un moment extrem de delicat pentru Uniunea Europeană, a fost, în orice caz, prilejul pentru ca ambii lideri să-şi afirme puternicul angajament european.
Împotriva fragmentării Uniunii europene
„Chiar dacă unele ţări sunt în zona euro şi altele nu, avem o uniune a tuturor celor 27 de state, un Tratat de la Lisabona şi o piaţă unică", a afirmat cancelarul Merkel, la conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele român. Şi aceasta, într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai mult despre o Europă cu mai multe viteze. Ultimul care a lansat o propunere în acest sens a fost chiar preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a vorbit despre o federaţie a celor 17 din zona euro şi o confederaţie a celor 27.
„Suntem împotriva oricărei fragmentări a Uniunii Europene. Singur, orice stat în afara Germaniei nu va putea decât să culeagă efectele globalizării, dacă nu va exista o Europă unită. Susţinem integrarea accelerată, pentru a ne afla la pupitrul globalizării", a spus şi preşedintele Băsescu, plusând apoi: „Rog ziariştii să nu zâmbească, dar ne menţinem obiectivul aderării la zona euro în 2015". Un obiectiv faţă de care liderul de la Berlin a spus: „Am cea mai mare stimă şi cel mai mare respect".
„Nu vom crea surprize"
Liderii de la Berlin ş