Liderii europeni salută numirea lui Lucas Papademos, dar amintesc că guvernul de tranziție al Greciei trebuie să transmită partenerilor europeni mesajul clar că se angajează în reducerea datoriei suverane și aplicarea măsurilor de austeritate, inclusiv cele preăzute pentru începutul lui 2012, privind schimbul voluntar de obligațiuni cu sectorul privat.
"Deşi acesta va fi un guvern de tranziţie, volumul său de muncă va fi extrem de intens. Un al doilea program de asistenţă financiară trebuie să fie încheiat rapid, așa cum a fost prevăzut la summit-ul european din 27 octombrie," au spus președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Consolidarea fiscală ar trebui să meargă mână în mână cu reformele structurale necesare, au mai spus aceștia.
Promisiune de asuteritate în scris
Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai zonei euro a decis luni (7 noiembrie) seară că noul guvern de unitate națională al Greciei trebuie să declare în scris, până la sfârșitul lunii noiembrie, că se angajează în a implementa toate măsurile convenite cu liderii UE și creditorii internaționali pentru a primi următoarea tranșă de ajutor.
"Mă aștept să avem o discuție sau o întâlnire până pe 29 noiembrie cu autoritățile grecești și astfel vom conveni la a acorda Greciei următorul împrumut," a spus șeful Eurogrupului, format din miniștri de finanțe din zona euro, Jean-claude Junker.
Miniștrii de finanțe din zona euro au încercat luni (7 noiembrie) seara să accelereze implementarea deciziilor adoptate la consiliul din 26-27 octombrie, iar principalul obstacol l-a reprezentat instabilitatea politică din Grecia, din cauza căreia nu s-a demarat planul de acțiune convenit de liderii europeni pentru a salva atât Grecia, cât și întreaga zonă euro. Discuțiile privind situația politică instabilă din Grecia au ocupat,