IMPAS Vaccinarea antigripală a început cu stângul, medicii trebuie să facă triajul pacienţilor
Medicii de familie din Mehedinţi sunt puşi în situaţia dificilă de a alege pacienţii cărora să le facă imunizare pentru că dozele de vaccin pentru campania de vaccinare antigripală sunt insuficiente.
Carmen Tronea, medic de familie a primit, zilele acestea, doar 42 de doze de vaccin din cele 331 cerute. Doctorul nu a început administrarea acestuia pentru că nu poate împărţi cantiatea primită la numărul mare de solicitări.
„Nu am început vacinarea antigripală pentru că aş fi total nedreaptă cu pacienţii mei. Am 770 de cronici şi 42 de doze. Nu vaccinez până nu voi avea doze suficiente, am cerut strict pe cei care sunt prioritari la administrarea acestui vaccin.
Am cerut 331 de doze şi am primit 42 pentru că nu s-a făcut licitaţia, o să obţin vaccinul când se termină perioada de contactare a virozelor”, a declarat medicul de familie, care a precizat că eficienţa campaniei de vaccinare este pusă în pericol de întârzierea cu care va fi administrat vaccinul.
Vaccinul, dat la porţie în întreaga regiune
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică recunosc situaţia, dar nu au nicio soluţie pentru problema creată.
„S-a primit un număr de 6400 de doze la începutul lui noiembrie, disponibile pentru vaccinatori pentru a fi distribuite.
Vaccinul a fost distribuit, nu este suficient, dar acesta a fost bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii”, a precizat Cristiana Chiriloiu, medic la compartimentul Evaluarea şi promovarea sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi.
Aceleaşi probleme legate de vaccinarea antigripală le întâmpină şi medicii din celelalte judeţe ale Olteniei. În Dolj au fost distribuite până acum doar 6.500 de doze, în condiţiile în care populaţia cu risc crescut de contactare a virozelor