Cel mai longeviv premier italian de după cel de-al Doilea Război Mondial, Silvio Berlusconi, fost vânzător de aspiratoare, animator în cluburile de noapte, magnat media şi antreprenor imobiliar, va demisiona la sfâr-şitul acestei luni, într-un moment în care costurile de finanţare ale Italiei au atins nivelurile la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost forţate să ceară ajutor financiar internaţional.
După ce a condimentat viaţa italienilor cu scandaluri sexuale, gafe politice şi anchete judiciare, Berlusconi pune capăt unei aventuri picante la şefia statului spunând că va demisiona după ce parlamentul va aproba reformele economice l-a care s-a angajat în faţa Uniunii Europene, scrie publicaţia franceză La Tribune.
Berlusconi a promis că nu va participa la alegerile legislative care ar putea avea loc la începutul lunii februarie. El a preluat şefia executivului de patru ori începând cu 1994.
"Voi demisiona după ce legea privind bugetul va fi adoptată", a spus Berlusconi. El a explicat că renunţarea la funcţie este o modalitate prin care va recâştiga încrederea investitorilor în statul pe care încă îl conduce.
"Pieţele nu cred că Italia poate aproba măsurile cerute de Europa. Trebuie să demonstrăm pieţelor că suntem serioşi", a afirmat Berlusconi într-un interviu telefonic pentru o emisiune italiană de ştiri.
Vestea demisiei şi anterior zvonuri privind demisia au impulsionat bursele europene, semn că pieţele privesc acest fapt ca pe un element pozitiv în rezolvarea crizei din zona euro.
Cu toate acestea, costurile de împrumut ale Italiei au crescut miercuri la un nou maxim record, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 10 ani depăşind pragul critic de 7%, peste care mulţi economişti consideră că datoria de stat devine nesustenabilă.
Ce a dus la căderea "cavalerului" Berlusconi
Anunţul