Mustafa Bekar, asociat la Kiat Group, a fost chemat la DNA Cluj, în dosarul care îl vizează pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, acuzat că ar fi primit mită în formă continuată de la mai multe firme.
Kiat Group este însă una dintre firmele abonate la bani publici în judeţul Cluj. Cea mai recent licitaţie câştigată este cea de reabilitare şi modernizare a 423,315 kilometri de drumuri judeţene în perioada 2011-2015. Asocierea formată din Kiat Group SRL, SC Tehnic Asist SRL şi SC Damar Consult SRL a câştigat licitaţia, după ce a venit cu cel mai mic preţ, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Kiat a venit cu o ofertă de preţ de aproximativ 281 de milioane de lei, cu 25% mai mică decât valoarea estimată iniţial de către Consiliul Judeţean la 372.9 milioane de lei. Suma ar urma să fie acoperită din bugetul CJ.
Turcii au pus mâna astfel pe cel mai important proiect de infrastructură al judeţului Cluj derulat în ultimii 20 de ani din bani publici. Mai mult, firma a câştigat toate cele cinci loturi de drumuri licitate de Consiliul Judeţean. Asocierea era favorită încă de la început pentru patru din cinci loturi, având în vedere sumele mici propuse, comparativ cu celelalte consorţii. Astfel, au oferit pentru lotul I, 72,79 milioane de lei, pentru lotul II, 41,40 milioane de lei, pentru lotul III, 54,24 milioane de lei. Pentru lotul IV, consorţiul a oferit 60,36 milioane de lei, iar pentru lotul V, 52,93 milioane de lei.
Licitaţie cu nouă consorţii
Potrivit licitaţiei organizate în data de 12 iulie, în competiţia de modernizare şi reabilitarea a peste 400 de kilometri de drumuri judeţene figurau înscrise nouă consorţii, care au licitat fie pentru un singur lot, fie pentru mai multe sau pentru toate la un loc. Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, aflat şi el acum în arrest pentru luar