Rada Supremă a Ucrainei susţine că acordă o deosebită importanţă normalizării relaţiilor cu România. Însă, apare o întrebare: Cum rămâne cu minoritatea română?
Mesajul i-a fost transmis joi de către preşedintele acestui for legislativ, Volodimir Litvin, ministrului român de externe Teodor Baconschi, aflat în vizită oficială la Kiev. “Sunt convins că în spatele problemelor care există trebuie să vedem contextul real. (…) Soarta a decis pentru noi să avem relaţii prietenoase”, a declarat Volodimir Litvin, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, el a constatat că relaţiile la nivel interparlamentar sunt precare şi şi-a exprimat interesul pentru consolidarea contactelor cu legiuitorii de la Bucureşti. “Există anumite contacte la nivelul unor grupuri de lucru. Cred totuşi că avem nevoie de un sistem de cooperare bine pus la punct”, a adăugat preşedintele legislativivului ucrainean.
El a mai spus că Rada Supremă (Parlamentul) aşteaptă cu interes vizita preşedintelui Senatului României Mircea Geoană, dar a arătat că în contextul problemelor existente la Bucureşti întâlnirea ar putea fi amânată. “Înţelegem acest lucru, dar ne dorim ca o asemenea vizită să aibă loc”, a mai spus Litvin.
Baconschi, la Kiev
Ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Agerpres, că România şi Ucraina s-au angajat să construiască o bună vecinătate autentică şi să rezolve, prin cooperare, problemele bilaterale moştenite sau apărute în timp.
Şeful diplomaţiei române a afirmat că Bucureştiul şi Kievul trebuie să aibă dorinţa reală de a impulsiona relaţiile bilaterale. Ministrul Baconschi a vorbit despre modul în care proiectul Bâstroe afectează relaţia dintre cele două state şi a propus soluţii la problemele cu care se confruntă minorităţile română şi ucraineană din cele două ţări. Totodată, referindu-se la situa