Ministrul pentru afaceri al Marii Britanii, Vince Cable, a dezvăluit joi că administraţia britanică pregăteşte planuri detaliate pentru a ţine Marea Britanie stabilă în momentul în care va avea loc implozia euro, relatează presa britanică.
Cable a declarat, sumbru, că se pregăteşte de un "Armageddon". "Avem un plan, lucrăm mult pe această ipoteză şi ne gândim la toate variantele posibile. Trebuie să luăm lumea aşa cum e", a declarat oficialul la BBC4.
Colapsul Eurozonei e improbabil deocamdată, crede el, dar, dacă s-ar întâmpla, ar afecta sistemul bancar britanic. "Nu suntem încă acolo, dar avem un angajament clar de a stabiliza finanţele propriei noastre ţări. Şi de asemenea, avem un angajament de a reorienta baza economiei noastre şi a investiţiilor noastre înspre manufactură".
Din cauza temerilor investitorilor faţă de Italia, băncile britanice (cu o expunere de 80 de miliarde de euro la datoria italiană) au suferit o pierdere de 5%a valorii acţiunilor, iar indicele bursier de la Londra - FTSE - a scăzut cu 1,17% în primele ore ale dimineţii de joi.
În contextul îngrijorărilor că euro s-ar putea dezintegra, un avertisment important a venit şi de la directorul general al FMI, Christine Lagarde. Ea a explicat că, fără o intervenţie în comun, există riscul "unui deceniu pierdut".
"Implicaţiile pentru Regatul Unit sunt enorme - pentru băncile noastre, pentru economia noastră, pentru locurile noastre de muncă", este de părere George Magnus, consilier economic la banca de investiţii UBS, citat de "Daily Mail".
Euro a suferit cea mai abrupt cădere din ultimele 15 luni - 2,2% faţă de dolar, într-o singură zi. Oficialii britanici sunt tot mai iritaţi de faptul că Germania refuză să permit Băncii Centrale Europene să intervină decisive pentru a sprijini moneda unică.