Investitiile initiale (seed funding), situate intre 50.000 si 500.000 de euro, sunt "veriga slaba" din lantul finantarii de start-up-uri din Romania, considera Marius Ghenea, presedinte al Fit Distribution si profesor in scoala de antreprenoriat School For Startups.
"Start-up-urile din tara noastra pot accesa acum finantari de 1-3 milioane de euro din zona fondurilor de investitii, insa nimeni nu ar veni in Romania pentru a investi sume mai mici", a declarat Ghenea, pentru DailyBusiness.ro.
Ghenea pune lipsa fondurilor de investitii locale de tip venture capital, destinate start-up-urilor, pe seama unei probleme de "mostenire". Initial, multe fonduri de investitii straine au venit in Romania pentru investitii la un alt nivel, in perioada marilor privatizari.
Totusi, din 2008, "regulile jocului s-au schimbat", si din ce in ce mai multe fonduri de investitii sunt dispuse sa finateze start-up-uri sau isi construiesc chiar "brate" speciale destinate afacerilor mai mici ce implica un risc mai ridicat. In ultima vreme din ce in ce mai multi investitori se asociaza, spune Ghenea, si da exemplu o investitie de 500.000 euro primita de portalul de recrutare Tjobs de la un consortiu format dintr-un fond de investitii si doi investitori locali.
"Antreprenorii au un dublu avantaj din acest lucru. Au un business angel aproape de casa care intelege mediul local, si au si un fond de investitii care le poate deschide niste porti internationale pentru expansiune. La randul lor, investitorii se simt mai confortabil sa finanteze afaceri departe de casa pentru ca stiu ca au partenerul local care le da incredere", crede seful fit Distribution.
In aceasta privinta, Doug Richard, fondatorul School For Startups, spune ca Marea Britanie era intr-o situatie similara Romaniei in urma cu 10 ani. Totusi, aceasta crede ca lucrurile evolueaza