"Trebuie să ne pregătim pentru o dezintermediere în România pentru că este inerent, toate semnalele duc acolo. O anumită pregătire în politica monetară şi supraveghere trebuie să aibă loc, să evităm înăsprirea condiţiilor de creditare"
Procesul de dezintermediere este inerent, iar economisirea internă este insuficientă, ceea ce face necesare inclusiv intrări de capital pe termen scurt, anunţă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că banca centrală este nevoită să nu mai urmărească evoluţia cursului, citează Mediafax. "Trebuie să ne pregătim pentru un deleveraging (dezintermediere) în România pentru că este inerent, toate semnalele duc acolo. O anumită pregătire în politica monetară şi supraveghere trebuie să aibă loc, să evităm un credit crunch (înăsprirea condiţiilor de creditare - n.r.). Hai să gândim din nou paradigmele. Avem nevoie de investiţii, de funding, băncile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la băncile-mamă trebuie să-şi găsească alternative şi atunci avem nevoie de alte intrări de capital, chiar dacă ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante. Realitatea este că la cursul de schimb începem să ne uităm mai puţin pentru că nu avem încotro", a afirmat guvernatorul BNR.
"Resursele interne sunt limitate şi nu trebuie inflamate pentru că există pericol inflaţionist"
"Economisirea internă, dacă am stimula foarte tare... în primul rând această găleată de resurse interne este limitată. Doar dacă le inflamezi. Nu ne trebuie inflaţie, să ne furăm căciula ca să creştem economisirea şi consumul. Cum poţi să creşti economisirea, să nu distrugi consumul? Cu grijă (...) Şi statul este înghesuit, şi cercurile de afaceri, şi BNR este strâmtorată. Rezerva o fructificăm la mai puţin de o zecime din cum o fructificam în trecut", a mai spus Isărescu. Datele BNR arată că numărul companiilor