Copiii ale căror mame fac exerciţii fizice în timpul sarcinii au un ritm normal al bătăilor inimii şi astfel, pe parcursul vieţii, vor fi feriţi de boli cardiovasculare.
Practicarea unui sport în timpul sarcinii poate fi considerată o metodă timpurie de prevenire a bolilor cardiovasculare la copil încă din burta mamei. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Kansas.
“Inima este un muşchi şi, la fel ca orice muşchi, şi acesta devine mai puternic pe măsură ce este antrenat. Atunci când inima este sănătoasă, nu mai este nevoie de eforturi suplimentare pentru ca sângele să fie pompat la celelalte organe. Prin urmare, bolile cardiovasculare sunt ţinute la distanţă”, spune doctorul Linda May, coordonatorul studiului.
Pentru a măsura bătăile inimii fătului, cercetătorii au apelat la magnetocardiograma, care măsoară frecvenţa bătăilor inimii prin intermediul unor senzori aplicaţi pe piele. Ulterior, 61 de voluntare însărcinate au fost împărţite în două grupuri, iar cele din primul grup au fost implicate într-un program intens de fitness pe tot parcursul sarcinii. După 36 de săptămâni, ritmul cardiac al fetusului unei gravide care a făcut sport era de 136 de bătăi pe minut, în timp ce ritmul inimii feţilor din celălalt grup avea 148 de bătăi pe minut.
Potrivit specialiştilor, în timpul exerciţiilor fizice, în placentă, se eliberează o serie de hormoni, printre care şi norepinefrina, care joacă un rol-cheie în dezvoltarea sistemului nervos autonom. Acesta reglează câteva procese din organism printre care şi bătăile inimii.
Previne diabetul şi AVC-ul
Exerciţiile pe care gravida le practică în cele nouă luni de sarcină nu aduc beneficii doar inimii, ci previn şi o serie de boli, printre care diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi accidentul vascular cere