Evoluţia actuală a industriei telecom nu va împinge, în mod obligatoriu, marii operatori de comunicaţii care activează pe piaţa din România spre achiziţii sau fuziuni, însă operatorii care nu oferă servicii decât în anumite zone geografice îşi vor vedea, acut, pusă sub semnul întrebării viabilitatea economică, spune într-un interviu pentru ZF Ted Lattimore, fost preşedinte al operatorului de telefonie mobilă Connex, care a fost preluat în anul 2005 de gigantul Vodafone.
El a răspuns unor întrebări ale ZF în contextul în care va fi prezent în România în data de 17 noiembrie ca speaker la o conferinţă de business organizată de compania locală Expomedia.
"Ceea ce nu s-a schimbat în industria telecom este nevoia de a avea o acoperire geografică cât mai mare - aici companiile din telecom pot lucra pentru o extindere a acoperirii şi a capacităţii reţelelor. Nu consider că această direcţie înseamnă în mod automat că o consolidare a pieţei între jucătorii mari este necesară; dar probabil va exercita o presiune puternică pe viabilitatea jucătorilor care acţionează doar în teritorii restrânse", a răspuns Lattimore când a fost întrebat de ZF dacă estimează că marile grupuri Deutsche Telekom (Germania), France Telecom (Franţa) şi Vodafone (Marea Britanie) ar putea lua decizia de a-şi consolida operaţiunile din România.
Orange, Romtelecom şi Cosmote, care sunt controlate indirect de grupul Deutsche Telekom prin grecii de la OTE, şi Vodafone sunt cei mai mari jucători de pe piaţa telecom din România, care a avut anul trecut o valoare de 3,6 mld. euro - potrivit datelor de la autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
Integrarea ofertelor de voce cu cele de internet se va accelera, iar graniţele dintre aplicaţiile de business şi cele personale vor deveni din ce în ce mai fragile, estimează fostul şef al Connex.
"Părerea mea este că t