În 1989, Ilie Ciurescu era redactor-şef adjunct pe probleme de politică externă la redacţia Actualităţi din TVR. Îl însoţea pe Ceauşescu în vizitele făcute peste hotare, era preferat de „Tovarăşa“, dar avea la activ şi corespondenţe de război din momente istorice precum Cehoslovacia 1968 şi Vietnam 1969.
Revoluţia din 1989 a trăit-o tot din interior: a fost în Piaţa Palatului la celebrul miting din 21 decembrie şi s-a trezit prins în iureşul creat la Televiziune după fuga lui Ceauşescu.
Într-un fel, Ciurescu este cel care a numărat ultimele secunde ale regimului ceauşist: „5, 4, 3, 2, 1 - sunteţi în emisie". Pe micile ecranele ale românilor au apărut câţiva oameni cu ochii ieşiţi din orbite strigând cu voci răguşite: „Am învins, am învins!".
Ilie Ciurescu vorbeşte despre evenimentele din 1989 fără a încerca să disculpe Televiziunea sau pe colegii care s-au înghesuit în faţa camerelor pentru a prinde un rol cât mai central în filmul diversiunii.
Ilie Ciurescu, unul dintre cei mai importanţi oameni din TVR în 1989, dezvăluie cele mai interesante momente trăite în zilele Revoluţiei.
Unde v-a prins izbucnirea evenimentelor din Timişoara?
Eu pe 18 decembrie 1989 am plecat împreună cu o mică echipă de televiziune în Iran, unde l-am însoţit pe preşedinte în vizita pe care a efectuat-o acolo. A fost o vizită care n-a ieşit cu nimic din tipare, exceptând o atmosferă uşor tensionată provocată de evenimentele din ţară. Ştiam că în România sunt manifestaţii, ştiam că s-a tras în populaţie.
Ceauşescu a fost mai agitat decât de obicei pe parcursul vizitei?
Nu ştiu, nu am avut niciun indiciu că ar fi fost altfel decât în mod obişnuit. V-am spus că vizita din Iran nu a ieşit din tipare.
Şi v-aţi întors pe 20 decembrie.
Da, abia am apucat să ajung acasă, că m-au chemat la Televiziune, întrucât în acea seară Nicolae Ceauşescu